Cuma namazında hutbe şart mı?
Cuma hutbesi farz, bayram hutbeleri sünnettir. Hutbenin bir rüknü vardır. O da Allah'ı zikirdir. Elhamdülillah, Sübhânallah, Lâilâhe illallah demekle rükün yerine getirilmiş olur.Cuma namazında hutbe, namazın sahih olmasının şartlarından biridir. Hutbe okunmadan kılınan bir cuma namazı sahih değildir. Bu nedenle hutbe okunurken en az bir erkeğin hazır bulunması gerekir. Ancak cuma kılabilmek için hutbeye yetişmek ve dinlemek şart değildir.Hutbenin, Cuma vaktinde ve namazdan önce okunması gerekir. Zira Hz. Peygamber, hutbeyi Cuma namazından önce okumuştur (Ebû Dâvûd, Salât, 240; Abdürrazzâk San'anî, el-Musannef, III/222, H. No: 5413).

Cuma hutbesi kuranda geçiyor mu : Hutbe kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de geçmemekle birlikte hem sözlük hem terim anlamıyla birçok hadiste yer almış, Hz. Peygamber'in hutbelerinden çeşitli örnekler zamanımıza ulaşmıştır (bk.

Hutbe olmadan cuma namazı kılınır mı

Cevap: Geçerli olur. Hutbeyi dinlemek farz-ı ayn değildir. Yani cemaatten bir kısmı hutbeyi dinlediği zaman artık o hutbe yerine gelmiş olur.

Cuma namazının farzları nelerdir : Cuma namazının farzları

  • Namazı şehirde kılmak. Bugün muhtarı veya jandarması bulunan köyler şehir hükmündedir.
  • İzinli olarak kılmak.
  • Öğle namazının vaktinde kılmak.
  • Vakit içinde hutbe okumak.
  • Hutbeyi namazdan önce okumak.
  • Cuma namazını cemaat ile kılmaktır.
  • Cami herkese açık olmak.

Bilindiği gibi hutbe, Cuma namazından önce minberde hatip tarafından yapılan konuşmadır. Aynı zamanda Cuma namazının temel şartlarından birisi olan hutbenin asıl amacı insanları dini konularda bilgilendirmektir. Hutbe, tarihi süreçte hükümranlık alametlerinden birisi olarak da kabul edilmiştir.

Bunların altısı vücubunun (farz olmasının), diğer altısı da edasının şartlarıdır.

  • Hür olmak, esir veya hapis olmamak.
  • Mukim olmak, yolculukta olmamak.
  • Sıhhatli olmak, namaza gidemeyecek kadar hasta olmamak.
  • Kör olmamak.
  • Ayakları sağlam olmak.

Kurana göre cuma namazı nasıl kılınır

Vakit girdikten sonra, önce Cuma'nın 4 rek'atlı ilk sünneti kılınır. Ondan sonra camiin içinde iç ezan okunur. Ezandan sonra hatib minbere çıkar ve hutbe okur. Hutbe bittikten sonra, mihraba geçerek imam olur ve cemaatle iki rek'at Cuma namazı kılınır.Buna göre üç kere üst üste Cuma namazına gitmemesi kişiyi münafık yapmakta veya onu dinden çı- karmaktadır. Dolayısıyla iki hafta gidilmese bile üçüncü hafta mutlaka gidilmeli ve söz konusu duruma düşmekten kurtulmalıdır.Hülâsa: Cuma namazı iki farz, sekiz sünnet, toplam 10 rekâttır. Bahsedilen altı rekâtı tedbir olarak kılmakta sevap ve fazilet vardır, kaçırılmamalıdır. Cumanın farzından önce, bayram namazlarından sonra hutbe okunur. Cuma hutbesi farz, bayram hutbeleri sünnettir.

Bu şartlar şunlardır:

  • 1 – Cumayı öğle vaktinde kılmak.
  • 2 – Namazdan evvel hutbe okunmak.
  • 3 – Cuma kılınan yer, herkese açık olmak.
  • 4 – İmamdan başka en aşağı 3 erkek cemaat bulunmalıdır.
  • 5 – Cuma namazını kıldırmak için vazife sahibi, yani, Cumayı kıldırmaya resmen izinli bir kimse bulunmalıdır.

Cuma namazının vücub şartları nedir : Vücûb şartları üzerinde mezhepler arasında önemli bir görüş ayrılığı yoktur. Bir müslümanın cuma namazı ile yükümlü olabilmesi için erkek, hür, mukim (dinen yolcu sayılmayan) ve mazeretsiz olması şarttır.

Atatürk hutbede neden anılmaz : Halifelerin ismi, gelenek gereği her hutbede zikredilirdi. Atatürk, halife olmadığı için her hutbede anılmaz.

Cuma namazında hutbe ne zaman okunur

Hülâsa: Cuma namazı iki farz, sekiz sünnet, toplam 10 rekâttır. Bahsedilen altı rekâtı tedbir olarak kılmakta sevap ve fazilet vardır, kaçırılmamalıdır. Cumanın farzından önce, bayram namazlarından sonra hutbe okunur. Cuma hutbesi farz, bayram hutbeleri sünnettir.

Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Önemsemeyerek üç cumayı terk eden kimsenin kalbini Allah mühürler.” (Ebû Dâvûd, Salât, 209 [1052]; Tirmizî, Cum'a, 7 [500]); “Birtakım kimseler, ya cuma namazını terk etmekten vazgeçerler ya da Allah onların kalplerini mühürler ve artık onlar gafillerden olurlar.” (Müslim, Cum'a, …Ama mazeret durumunda cuma namazına katılma zorunluluğu kalkmaktadır. Peygamber Efendimizin amcasının oğlu olan İbn Abbâs"ın anlattığına göre, Resûlullah (sas), cuma namazının farzından önce dört rekât nafile namaz kılardı.

Kuranda Cuma namazı kaç rekat : Cuma namazının farzı iki rek'attır. Bunun yanında farzdan önce dört rek'at, farzdan sonra dört rek'at olmak üzere sekiz rek'at da sünneti vardır (Kâsânî, Bedâî', 1/269-285). İmam Ebû Yûsuf'a göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selâmla dört ve bir selâmla iki rek'at olmak üzere toplam altı rek'attır.